2015. február 13.

Kritika #37 - Szájfény és hullámcsat vs. Copf és kobak




Mindenek előtt szeretnék elnézést kérni azért, hogy ilyen sokat kellett várnod. Nagyon sajnálom, de megvolt az oka annak, hogy ilyen soká lett kész (iskola), tényleg rettentően restellem a dolgot, ennyire még senkit nem várattam meg. Bocsánat.

Design: Kezdjünk is bele. A fejléc.Te Úr Isten, mióta neki álltam a kritikával foglalkozni, ez már a hatodik design és fejléc, valamint a harmadik történet. Szegény Lotti Bori már nagyon régóta vár a kritikájára,de sajnos egyszerűen nincs időm/időnk írni...ez a tizenegyedik nem piskóta, de vissza a tárgyra. A blog mondhatni már kipróbálta az összes létező fejlécet és design-t és én szinte mindegyikre megírtam a kritikát is, de mire befejeztem volna magát az egész "elemzést" arra mindig történt valami változás...igen, szerkesztő társam Fran tudta , hogy kell még ez a mém.
Minden esetre azt kell mondjam ez a design nagyon jó lett. Letisztult és egységes, a modulok is jó helyen vannak. Viszont mivel rendes fejléc nincs, ezért Kendall-t sajnos le kellett vágnom a képről, bocsánat. Szóval, mint mondtam maga a design jó, viszont elég sötét, amit nem tudok mire vélni, hiszen a történetek hangulata egyáltalán nem komor, vagy depressziós. Persze ezzel nincs is semmi probléma, de vannak dolgok, amik nem igazán stimmelnek. Ilyen például a chat is, szörnyű egyszerűen nem látszik, mit írnak chat-be, mert bármily meglepő fekete alapon a fekete betűket NEM lehet elolvasni és erre már olvasók is felhívták a figyelmeteket, szóval, ha valamin, akkor ezen mindenképp változtassatok.További hiba az is, hogy a Száj fény és hullám csat vs. Copf és kobak részeknél néhány fejezetben a szöveg egy része fehérrel és kékkel van kiemelve, ami elég zavaró.Ám ezektől eltekintve talán eddig ez a blog legjobb design-ja, viszont, amíg ezek a hibák nincsenek kijavítva nem kaphat maximális pontot.
7,5/10

Történet: Szerintem, ha annyit mondok, hogy ez egy tipikus amerikai tini történet, akkor azzal sok mindent elárultam, persze ettől függetlenül vannak dolgok, amik mégis a sajátoddá, egyedibbé tették. Maga a sztori jó, tényleg, de egyszerűen nincs benne nagyon semmi, ami nagy durranás, lenne, nagyban kiemelné a többi közül. Szerelmi szálakból áll az egész, jó van benne testvéri és baráti kötődés is, de ezek nincsenek annyira kidolgozva, ami amúgy nem feltétlen baj, de egy kis hiány érzetet kelt bennem.Ennyit a történet rossz oldaláról, most jön a pozitív vélemény. :) Azt nem mondom, hogy kiemelkedően jó, amit írsz, viszont fanfiction-nek és úgy alapból szerelmi történetnek nem rossz, sőt elég élvezhetőnek bizonyul. Vannak benne konfliktus helyzetek és kisebb, nagyobb csavarok is, ami nekem tetszik, ugyan is, ha nem lenne benne semmi bonyodalom, akkor tényleg csak egy nagyon aranyos, nagyon romantikus love story lenne, ami ismétlem nem lenne baj, de egy idő után az ember megunná. Szóval egy szó, mint száz, a történet jó és javasolnám, hogy mindenképp folytasd az írását, mert az említett "hibák" ellenére nekem tetszik.
8,5/10

Fogalmazás: Meg kell mondjam, a fogalmazásod nagyon jó, szépen szerkesztett mondatokat használsz, viszonylag kevés szó ismétléssel, viszont van egy szerintem elég nagy hibád, még pedig az, hogy a történetekben nem nagyon van, vagy egyáltalán nincs is leíró rész, a sztori ezen részeit szépen helyettesítetted képekkel, ennyi és ez nem jó. Az írók általában azért teszik bele a szereplő, épület, ruha, haj, táj stb; leírásokat, hogy az olvasó maga képzelje el olyanná téve ezzel a helyet, vagy épp egy szereplőt, amilyennek ő szeretné látni a való életben. Nyilván ezt nem lehet megcsinálni élő emberekkel, mint például a BTR-el, de a lányoknak a ruháival és hajával, meg a többi ilyen dologgal meglehetett volna. Sajnos ehelyett a szöveg néha tele van képekkel, amit nem nagyon tudok pozitívan értékelni. További probléma az is, hogy némelyik fejezet nagyon rövid és ezekben a rövid fejezetekben is sok a GIF, a kép, és még videó is van bennük...így lassan film lesz a blogodból. Példának okáért ott van, a 7. rész (part 1) is, ami egy elképesztően rövid részecske lett.Mind ezek mellett hozzá tenném, hogy óvatosan a több szemszögből való írással, könnyű bele keveredni a dolgokba, szóval csak ügyesen. Utólag csak ennyit: egy jó író vagy és szerintem tudnál remek leíró részeket is csinálni, ezért is sajnálom annyira ezeknek a hiányát. 
7/10

Helyesírás: A helyesírásod nem rossz, de jónak sem mondanám, a legtöbb hibád figyelmetlenségből származhat, viszont ezekből sajnos sok van, ezért mindenképp javasolnám, hogy olvasd át a részeket mielőtt közzétennéd azokat, vagy használj helyesírás ellenőrzőt.Így könnyebb elkerülni az esetleges hibákat. :) ...viszont a vessző hibákra figyelj, azokba könnyű belerohanni (tapasztalat).
7,5/10 

Egyediség: Ha fanfiction-ként tekintünk rá nem mondható egyedinek, nem a leggyakoribb ez tény, de nem egyedülálló. Viszont van egy dolog, amiért már régóta megakarlak dicsérni téged; ez pedig az, hogy hihetetlen "termékeny" blogger vagy, elképesztő, ez már a harmadik sztori és mindig van egy új bejegyzés, a blog folyamatosan pörög és ez szerintem nagyon jó dolog. :D A kritikához visszatérve; én tényleg, csak ismételni tudom, azt amit a történethez is írtam.: vagyis a blog jó, a történetet teljesen egyedinek nem mondanám, de fanfic-ként mindenképp tetszik.

7/10


Összesen: 37,5/50

Remélem nem bántottalak meg semmivel, a kritikában, ez csak az én személyes véleményem volt, ezért nem kell mindenben egyetérteni vele. Még egyszer elnézést a hosszas várakozás miatt. :)



Bloom

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a kritikát! Nem egyeltalán nem bántottál meg, és köszönöm, hogy időt szántál rá ( a design változások miatt gondolom jóóóóó sokat, amiért elnézésedet kérem)! :)
    Nagyon köszönöm még egyszer ,és sok sikert a suliban és a blogolásban is továbbra:) Nagyon jó kritika író vagy, lehetséges ,hogy majd egy másik sztorimra is kérnék tőled kritikát, de majd csak nyáron :)
    Köszönöm szépen:)

    Lotti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök, hogy jónak találtad a kritikát. Megjegyezném, szívesen írok véleményt majd egy másik sztoridról is, ha szeretnéd. :D
      További jó blogolást.

      Bloom

      Törlés
    2. Szia! Hát ha szívesen írnál majd egy másik sztorimról, akkor linkelném. :) De akkor készíted el, amikor neked tetszik:)
      http://maganyoscsajsziever.blogspot.hu/

      Törlés