2015. április 30.

Kritika #42 - A hegek átka


Ezúton is elnézést kérek, amiért több hónapot kellett várni a kritikára, bár, ahogy láttam, a blog azóta többször is változtatott, így a mostani állapotok szerint kezdem el a kritikát.

Design: A fejléced szerintem nagyon szép, a lehulló maszk ötlete és szerkesztése mindenképpen megérdemel egy pluszpontot. A blog összképe rendezett, azonban nekem túl szürke, akár használhatnám rá a szürke 50 árnyalata kifejezést, de nem akarom a háziasszonyoknak szánt pornóregényt a blogodhoz kapcsolni. Mindenesetre, azt meg kell hagyni, hogy valóban nagyon sötétes, egyhangú. A helyedben a blog, illetve a bejegyzések hátterén én változtatnék, egy kis színt vinnék bele, de természetesen ez a te döntésed, maradhat így is. Amit mindenképpen javasolok, hogy a betűméretet vedd nagyobbra, ugyanis a fejezeteid elég hosszúak, és olvasás során ez elég zavaró lehet.
7,5/10

Történet: Tetszik, ahogyan egy (szerintem) kissé sablonos kezdetből mégsem egészen azt hoztad/hozod ki, amire első körben tippelnék. A bevezető szerintem kicsit csapongó lett; sok dolgot le akartál írni, és ettől számomra követhetetlen maradt a dolog, egészen az utolsó harmadáig. Nagyon jó a szereplők jelleme, könnyen bele tudom képzelni magamat a helyzetükbe, például a bloggerinás-publikálós résznél. Az is elnyerte a tetszésemet, ahogy Tomi elkezdte olvasni Kiara írásait, és véleményezte, mert ilyen velem is előfordult, és szép emlékek kapcsolódnak hozzá. És kíváncsi vagyok, mi lesz Tomi és Kiara kapcsolatával, legyen az akár baráti, akár szerelmi.
8/10

Fogalmazás: Alapvetően idegesít, ha valaki E/3.-ban ír, e történet esetében azonban ez cseppet sem zavaró, sőt, így sokkal jobb. Nem tudom pontosan, kérlek javíts ki, ha tévedek, de az egyik fülszöveg alapján ez vagy rólad szól, vagy egy olyan helyzet az személyes körödből, amire nagyon zseniális rálátásod van/volt. 
Maga a fogalmazásmódod szerintem kifejező, egyértelmű és szép, vagyis szerintem blogger világba való. Egy dolog miatt vonnék le pontot: a fixírozni szó szerintem nagyon nem illik bele a bejegyzéseid szövegkörnyezetébe, és ha rám hallgatsz, ezt a szót kiirtod a szótáradból.
9/10

Helyesírás: Néhány kisebb baki sajnos előfordult.
Rengeteg műtéten esik át, míg végre a sebészek elfogadhatóvá tették bőrét. Jobb lett volna, ha az esik igét múlt időbe rakod, mert így logikailag kissé sántít.
A másik "probléma" a kéne. Én ezt, Vas megyeiként megértem, hogy sokkal kényelmesebb leírni/használni/kimondani, na de egy blogon, vagy ha úgy tetszik, irodalmi alkotásban ez maximum akkor elfogadható, ha egy lazább, gengszteresebb szereplő mondatát idézed.
A panaszkodok, ítélkezek azért nem egészen szép. Jobban hangzik mindkét szó így: panaszkodom, ítélkezem. A húszadik pedig helyesen huszadik lenne.
Annyi hiba azonban nem volt benne, hogy ez olvashatatlanná tegye a blogodat, mégis jobb lenne, ha az ilyenekre a jövőben figyelnél.
7/10

Egyediség: Két fejezet után ne könnyű egyediségről beszélni, és mint ahogyan korábban már említettem, a baleset után teljesen megváltozik az életem/elfordulnak az igaznak hitt barátaim c. dolog számomra kissé sablonos. Viszont Tomi és Kiara kapcsolata korántsem egyértelmű, sokkal inkább különleges, ezt nagyon szépen bemutattad. 
8/10

Egyszóval: blogod szerintem sikeresebb lehetne, ha gyakrabban tudnál részeket hozni. Bár. mint láttam, ennek technikai okai vannak, így nem hibáztatlak.
Fran Fisher


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése