2014. augusztus 31.

Kritika #31 - Half A Heart


Design: Meg kell hagyni, elég érdekes design-ja van a blognak. A fejléc nekem túl sárga, a narancs, meg az a rozsdabarna még rendben van,de a citromsárga az nem tetszik, túl élénk, ezért eléggé elüt a többi színtől. Bár tény, hogy ez is egy meleg szín,de ez az árnyalat egyszerűen bántja a szemem,arról nem is beszélve, hogy még a szereplők bőrének egy része is ilyen lett,de ez csak az én személyes véleményem, ha neked ez tetszik, hát legyen ilyen.A blog hátterével komolyabb gondom nincsen,de tény és való, az előző fejléchez jobban illett, ehhez azt kell, hogy mondjam nem ez a legjobb választás. Valamint még egy dolog, ami nekem egyszerre feltűnt és egy picit zavart is. Ugyebár, ez egy Niall Horan fanfic, de akkor miért Ariana Grande (Hayley Deron) a feltűnőbb a fejlécen? Ezt nem tudtam hova tenni, Ő ott pózol középen, Niall meg mögötte áll elhomályosulva...igen, ezt nem értettem. Valamint volt még egy dolog a fejlécen ami zavart, mégpedig a felirat. A betűtípus és a szín is jó,de az angol nyelvben a könyv és fejezet, valamint dolgozat címekben a névmások és kötőszók kivételével minden szót nagybetűvel írunk...ilyen kivételnek számít az "a" is , magyarán a címben rossz a helyesírás.Helyesen így lenne: Half a Heart. Ez nem egy komoly hiba,de címben elég feltűnő. A modulok jól észrevehetők, bár az elhelyezésükön változtatnék, a chat ablak nagyon tetszik, szeretem, ahogy elfordul, mikor az ember rámegy az egérrel. Egérről jut eszembe van még egy valami, amivel egy ideig jól elszórakoztam,de a végére már idegesített, ez a csillám vonalat maga után húzó egér...az elején ilyen érzés volt :
, de a végére már azt kerestem, hogy, hogyan tudom kikapcsolni a csillám póni effektet.Ezen kívül még van egy zene lejátszó a blogodon, amit én is és egyik szerkesztő társam is utál (szerintem tüntetést kéne szervezni ellenük) , de a tárgyra visszatérve a tiéddel nincs gond, ugyan is nem kezd el zenélni minden figyelmeztetés nélkül, csak akkor indul el, ha az olvasó bekapcsolja és ez elég mondjuk úgy figyelmes dolog.
7/10

Történet: Rendben, ez nem a konkrét történet kritikája,de a történet egy fontos részéhez/alkotóeleméhez tartozik, ez pedig a részek előtti kis bevezetőd, amivel lenne egy kis problémám, mégpedig az, hogy szinte mindegyik bevezetőjébe azt írod, hogy nem vagy megelégedve az adott résszel, fejezettel. Most nem azért,de, ha nem tetszik, akkor miért teszed közzé, miért nem dolgozol még rajta egy kicsit, ha belegondolsz, akkor rájössz, hogy magad ellen dolgozol, ha azt írod az olvasóidnak, hogy neked nem tetszik, akkor teljesen elveszed a kedvüket az olvasástól, senkit nem érdekel egy olyan könyv/film/vers, vagy jelen esetben blog, ami még a saját írójának sem tetszik.Az rendben van, ha van önkritikád és nem szállsz el magadtól,de komoly, magad és a munkád ócsárlod a rendszeres és az esetleges jövőbeli olvasóid előtt? A történetre visszatérve, nem értem, miért hiszed, hogy rossz, vagy nem vagy megelégedve vele, hiszen a történet vezetés jó, bár néha egy kicsit lassítani kéne a dolgokon, úgy pörögnek az események, hogy az ember azt sem tudja mire figyeljen. Tetszik, hogy több szereplő szemszögéből írod a sztorit, de ezzel vigyázz, mert könnyen nagy kavarodás és pofára esés lehet belőle, ha valamit elrontasz, vagy összekeversz, szóval csak ügyesen. Alapjába véve a sztori jó a szereplők szerethetőek, szóval nincs vele semmi komoly gond. Viszont figyelj oda a részek hosszúságára, némelyik eléggé rövid, de ezt félretéve a történettel tényleg nincs gondom,a komoly részeknél komoly is marad, nem szakítja meg a hangulatot egy-egy idétlen vicc a szereplőktől feszültség oldás gyanánt, a humoros részeknél, pedig tényleg vicces és megnevetteti az embert. Csak egy/két dolog sántít nekem, de az nagyon, az egyik: hogy a francba nem ismeri fel a városban sem Niall-t , sem pedig a többi fiút, könyörgöm, ők a One Direction, az egyik leghíresebb pop banda, mondjuk ez engem annyira nem izgat , mert nem vagyok oda értük ,de miért nem ismeri fel őket senki!? A másik pedig Niall szeme, határozottan emlékszem, sőt tudom, hogy az első részekbe még tengerkék volt, viszont, a huszonegyedik fejezetben már azúr színű volt. Minden esetre ezek csak az én kis megfigyeléseim, ezektől függetlenül a történet jó, élvezhető.
8/10

Fogalmazás: A fogalmazásod nagyon jó, a mondataid szépek, érthetőek. Szó ismétléssel sem találkoztam nagyon. A fejezetekben megfelelő mennyiségű párbeszéd és leíró rész van. Valamint pozitívum az is, hogy fenntartod az olvasók érdeklődését, a fejezetek nem laposodnak el, mindig van legalább egy dolog, ami miatt az olvasó alig bírja kivárni a következő rész. Negatívum viszont, hogy ezek a bizonyos részek elég rövidek,főleg az első fejezeteknél sokszor megszakítasz egy komplett esemény sort azzal, hogy vége van az adott fejezetnek.Ezt félretéve a fogalmazásod nagyon jó és, ha tovább folytatod a blogolást biztos vagyok benne, hogy még jobb lesz.
9,5/10

Helyesírás: Itt sem egyszerre a helyesírás kritikájával, hanem itt is bizonyos részek bevezetőinek egy bizonyos részével kezdeném, ami nekem nagyon fájt és csak egy olcsó kifogásnak tűnt...szeretném tudni, hogy még is milyen mentség az, hogy fáradt voltál és azért van helyesírási hibád, mert nem olvastad át, mielőtt közzétetted? Tudtommal elég megnyomni egy kis ikont és bekapcsol a helyesírás ellenőrző, ami "szép"  sárgával ( nem vagyok oda ezért a színért) kiemeli a korrigálásra váró részeket, ezért akár öt perc is elég arra, hogy kijavítsd a hibáidat. A vessző hibákkal már más a helyzet, azoknál tényleg át kell olvasni az egész szöveget, hogy javítani tudd a hibákat, ezért a szövegben csak ezekre hibákra mentség az, hogy nem tudtad átolvasni.Most pedig a lényeg...igen, az a helyesírás, amit nem volt időd átolvasni, szerencséd, hogy még így sincs benne szinte semmi hiba, csak néhány elgépelés, egypár vessző hiba, meg néhány helyen vessző helyett pontot teszel,de gondolom, hogy nem azért rontod el, mert nem tudod, hanem mert nem olvastad át. Ezen apró hibák elkerülése érdekében, pedig azt javaslom, hogy mindig nézd át a fejezetet, mielőtt közzétennéd, ha már úgy is késel a résszel az az egy nap már nem oszt, nem szoroz a dolgon, ha fáradt vagy, akkor hagyd más napra az ellenőrzést, nézd át rendesen a fejezetet minden szempontból, (helyesírás, fogalmazás és történet/cselekmény) majd, ha minden stimmel tedd közzé. Így nem kell mentségeket keresned a hibáidra, valamint remélem  ezek után nem írsz olyanokat sem, hogy nem tetszik neked az adott rész. :)
9/10

Egyediség: Hol is kezdjem...ez egy 1D fanfiction, azon belül is egy Niall-es fanfic, ennél csak Harrys-ből van több. Na jó bővebben kifejtve tény, hogy van pár ilyen sztori,de szerencsére nem ez a legelterjedtebb a blogok világában. A történet nem rossz,de sajnos már az első részből, sőt, már a prológusból sejti az ember, hogy miről fog szólni, ezért az egyediséggel nem nagyon tudok mit kezdeni, csak annyit mondhatok, hogy ez a te blogod és úgy alakíthatod a történet alakulását, a szereplők jellemét, ahogy azt te szeretnéd és meg is teszed, kihitte volna, hogy Zayn rálő valakire, vagy, hogy egy komplett rendőrségi ügyet csinálsz belőle már az első tíz részben. Nem értem mi a problémád a sztoriddal, hiszen jó és izgalmas. Csak így tovább.
8/10

Összesen: 41,5/50

Sajnálom, hogy sokat kellett várnod a kritikádra és elnézést kérek, ha esetleg megbántottalak valamivel. Remélem , hogy néhány tanácsomat hasznosnak találod és megfogadod őket. További jó blogolást.


Bloom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése