2014. augusztus 6.

Kritika #28 - Secrets of Empire


Design: Kezdjük is rögtön a fejléccel: Én ezt mindennek nevezném, csak fejlécnek nem. Ez nem más, mint egy lementett kép, amire ráillesztettétek a blogotok nevét, és kiraktátok a blog tetejére. Még a szélessége sem passzol a sablonhoz(vagy csak az a szürke sáv, ahol az oldalak vannak túl hosszú). Javaslom, hogy rendeljetek egy profibb fejlécet, hiszen rengeteg designer blog van Bloggerországban. Én egy kissé sötétebb, misztikusabb hatást keltő fejlécet készíttetnék, ami illik a blog témájához, hangulatához, ennek megfelelően pedig egy sötétebb hátteret hozzá. Akár egy teljes design átalakítás is belefér, úgy nektek kevesebb munka van vele. Jöhetnek a modulok. Amin először megakadt a szemem, az a "Hello" címszó alatt futó üdvözlőszöveg volt. Szerintem azt a bizonyos "Hello"-t át kéne írni "Üdvözlünk a blogunkon!"-ra, és akkor a szövegből ezt a sort kivenni. Először is így sokkal szimpatikusabbnak tűntök, sokkal kulturáltabban van megfogalmazva. Másodszor az a Hello számomra kissé parasztosan hangzik egy blogon, mint üdvözlőszöveg. A bejegyzések elején még elmegy, de itt nem. Harmadszor pedig tökéletesen felesleges két üdvözésre használt kifejezés közvetlenül egymás alatt. Elég az udvariasabb, irodalmibb megfogalmazás. A következő nagy problémám az elrendezésük. A bevezetőszöveg van egyedül jó helyen, a tetején. Ez után még a chat is jó helyen van, azonban alá mindenképpen a "Rendszeres olvasók" modul kell, de akár a chat fölé is mehet, a lényeg, hogy ne lejjebb. Alá kellene a közvélemény kutatás, majd az oldalmegjelenítés, aztán blogajánló, végül pedig a blogarchívum. A fordítót személy szerint teljességgel fölöslegesnek tartom. A blogarchívumot akár le is lehetne venni a modulok közül, és célszerű lenne egy "Fejezetek" nevezetű oldalt nyitni a könnyebb eligazodás érdekében. A "Szereplők" oldalon az első ami feltűnt, hogy rengetegen vannak. Ez nem feltétlenül rossz, elvégre több szemszögbőr írjátok, azonban ezzel jobb vigyázni, hiszen az olvasó könnyen belekavarodhat a rengeteg névbe, cselekményszálba. Persze, ha ügyesen alakítjátok őket, akkor nem lesz gond. Az viszont pluszpont, hogy a képekhez írtatok egy-egy általános jellemzőt mindenkiről, bár talán lehetett volna hosszabb, több infóval, de legalább van valami. Amit még meg szeretnék említeni, az a zenelejátszó. Bár amennyit hallottam, a bloghoz illő számok vannak rajta, azonban engem a zenelejátszó önmagában végtelenül idegesít, de ez személyes probléma, és szerencsére kikapcsolható, ugyanakkor én teljesen feleslegesnek tartom. De ha nektek tetszik, ám legyen.
4/10

Történet: Két dolog tűnt fel elsőre: Az egyik, hogy rengeteg szemszögből íródik a történet. A másik, hogy kicsit eltér hármótok írásmódja, másképp fogalmaztok (ezt a "Fogalmazás" szempontnál kifejtem). Ez a rengeteg szemszög engem személy szerint eléggé megzavart, sokkal nehezebb így követni a történetet. Aztán a másik furcsaság, amire később figyeltem fel az volt, hogy egy részen belül több szemszög is van. Na most ezzel nem lenne baj, ha sokszor nem két teljesen eltérő helyzetet mutatna be, más napszakban/időpontban. Ilyen például a harmadik fejezetben Colnen(elnézést ha rosszul írtam) szemszöge. Egyszerűen nem illett a képbe. Sem az előző szemszöghöz nem passzolt, sem pedig az utána következő fejezethez. És pont az ilyenek miatt zavarodik össze teljesen az olvasó. 
Maga a történet misztikus és a titkokról szól. Az alapötlet jó, nagyjából sejteni miről van szó. Személy szerint rajongok a fantasy sztorikért, a titokzatos, misztikus dolgokért. Azonban nekem ebben túl sok a titok, túl sok mindent nem értünk, ami miatt zavaros az egész. Szerintem már az elején le kellett volna tisztázni kik azok az örökösök stb. Sokszor jó dolog, hogy lassan adagolják a dolgokat, fenntartva ezzel a misztikus hangulatot, ami arra készteti az olvasót, hogy "Olvass, olvass tovább!". Ebben a történetben viszont már olyan sok a titok, hogy egyszerűen nem érti az ember mégis miről van szó. Ha az ember sokáig nem ért valamit, akkor összezavarodik, aztán végül megunja, és tovább áll... 
Amit javasolnék: Szerintem ha minden áron ilyen sok szemszögből akarjátok írni a történetet, akkor egy fejezeten belül mindenképpen építsétek ezeket a szemszögeket egyetlen adott szituáció köré, ezáltal sokkal követhetőbbé válik. A következő fejezetben pedig másik szereplők egy adott szituációjáról írhattok, vagy folytathatjátok az előző fejezet menetét, ahogy gondoljátok. A lényeg, hogy ne keveredjenek nagyon a szemszögek és a történések, így sokkal követhetőbbé és élvezhetőbbé válik a történet. A másik javaslatom, hogy az alapvető dolgokat tisztázzátok le, hogy kinek mi a szerepe, mégis mi köré épül az egész történet. Higgyétek el, az olvasottak alapján az alapfelállás tisztázásával is marad bőven titok!:)
6/10

Fogalmazás: Mint azt fentebb említettem, mivel hárman írjátok, a stílusotok, a fogalmazásmódotok kissé eltér egymástól. Ez nem feltétlenül rossz, tekintve, hogy mennyi szereplő van és a személyiségüket tükrözi a fogalmazás. Azonban néha felfedeztem részeket, ahogy ugyanaz a személy szemszöge van más fogalmazásmóddal. Ha nem is olyan eltérő, de ha észreveszik, zavaró. Javasolnám, hogy osszátok fel a személyeket magatok között, hogy ki kinek a szemszögét írja, így nem lesz olyan eltérő és zavaró. Van köztetek olyan, aki szebben, irodalmibban fogalmaz, van aki kevésbé. A szereplők íróinak kijelölésével ez a karakterek személyiségjegyévé válhat, így egységesebbé tehető az egész. 
7/10

Helyesírás: Csak pár apró hibával találkoztam, elgépeléssel, szóval ez nem vészes. A helyesírás ellenőrzőt ajánlom mindenkinek, amivel a legtöbb hibát ki lehet szűrni (lehet, hogy ti használtok is, nem tudom), és az átolvasás is sokat segít. Viszont csak néhány apró hibával találkoztam, mint például: örült a szövegkörnyezet miatt helyesen: őrült; az "össze fogni"-t pedig egybe kell írni: összefogni.
9/10

Egyediség: Ilyen bloggal még nem találkoztam, bár rengeteg misztikus történetet olvastam már. A tízezer szemszöges megoldás egyedi, azonban mint azt említettem csiszolni kell még. Talán azért találom egyedinek, mert egyszerűen annyi a titok, és olyan lassan van adagolva az egész, hogy még nem haladt előre a történet annyira, hogy esetleg sablonos dolgokat fedezhessek fel benne. Maximum egy-kettő ilyen elem van (mint pl. az elveszett húg - dolog, a halott apa stb.), azonban annyi szálon fut a történet, hogy ezek elenyésznek a rengetegben. Egyediség terén tényleg csak annyit tudok mondani, hogy így tovább, és ne menjetek el a sablonblogok, sablontörténetek irányába egyik szálnál se. Nagyon remélem, hogy ez a bizonyos titok ami köré az egész épül jól felépített és átgondolt lesz, mert egy összecsapott, logikátlan dologgal nagyon könnyen el lehet rontani a dolgot...
8/10

Összesen: 34/50

Remélem, nem bántottalak meg benneteket semmivel, igyekeztem építő jellegű kritikát írni. Remélem megfogadjátok a tanácsaimat.:)
További kellemes blogolást!

Vivienn J.

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük szépen! Részletes és igényes kritikát írtál, nem mellesleg hasznosat is.:) Sok kritika író példát vehetne rólad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy hasznosnak találjátok.:D

      Törlés