2015. június 12.

Kritika #49 - Roxfort


Design: Sokáig kerestem mi lenne a megfelelő szó, amit lefedné az első benyomásomat a blogról. Ez pedig nem más, mint a ködös. Ez a szürkés, kicsit kékes, számomra behatárolhatatlan szín ezzel a fejléccel olyan hatást kelt, mintha az egészet ködön keresztül néznénk. Ez nem rossz, csupán annyi, hogy kicsit egyhangú. A kontraszt az egyes elemek közt -különösen a sablon és a betűszín között- pont a határérték, ami még épphogy nem olvad bele és olvasható. Maga a fejléc egyértelműen meghatározza a blog témáját, miszerint egy Harry Potter fanfiction-nel állunk szemben. Ezen kívül még a blog olvasása előtt azt is sejteti, hogy Malfoy kerül előtérbe a történet során. Az egész olyan mágikus hatású, mégsem mondanám egyértelműen, hogy tetszik. Persze félre ne érts, ez nem egyenlő azzal, hogy "fúj, de ronda". Egyedül az a fehér fénycsík(?) ami engem zavar, ugyanis kicsit soknak érzem. A címet homályosítja el leginkább, mivel az is fehér, ezáltal az alcím nehezebben kivehető. Azonban a betűtípusa nagyon is tetszik. A modulok elrendezése tökéletes, illetve pluszpont az ötletes nevekért, igazán találóak. A "Roxfort" nevezetű fülszövegből nem sok újdonság derül ki, csupán azt erősíti meg az emberben, amit a fejlécről már leolvasott: Harry és Draco kapcsolatára épül a sztori, a két fiú történetére. (Mellesleg találtam benne helyesírási hibát, amit lentebb részletezek).
A Trailer esetén nem igazán tetszett ez a fekete-fehér megoldás, ami olyan volt, mintha egy fotósorozatot negatívokban néznénk. Nem volt jó a szemnek. Ezen kívül nem igazán volt vele problémám, talán még a zeneválasztás lehetett volna jobb. Az oldalak közül egyedül a "Tartalomjegyzék"-re térnék ki. A könyvborító igazán szép, csupán egy kérdésem lenne: Miért nem a te neved van feltüntetve rajta? Amennyiben korábban Bea Styles volt a blogger neved és ezt megváltoztattad, nem tanácsos bárhol is a régit meghagyni. A színvilága illik a címhez, ám ezáltal az egész blog designt rossz fényben tünteti fel. Ez a zöld szín teljesen elüt az összképtől, azonban a "zöld oroszlán" alcímet sokkal jobban tükrözi, mint maga a blog. Ennél a pontnál végül még azt szeretném megjegyezni, hogy tényleg nagyon hasznos és korrekt dolog, hogy feltüntetted a változásokat a könyvsorozathoz képest, így akik olvasták nem fognak mindenbe belekötni, illetve jobban megértik az egészet. 
8,5/10

Történet: Bevallom őszintén még itt az elején, hogy egyetlen HP könyvet sem olvastam (szégyen és gyalázat, tudom), csupán a filmeket láttam. Mindig is szerettem a történetet, bár sosem voltam akkora rajongó, ezáltal mindenféle előítélet és elvárás nélkül kezdtem bele a történetbe. A prológus igazából semmit sem mond el a történetről, csupán Harry addigi életét foglalja össze, amit mindenki ismer, aki olvasta a könyvsorozatot és/vagy látta a filmadaptációt. Mindössze annyi, hogy az is rájön, hogy egy Harry Potter fanfiction-nel áll szemben, akinek nem bökte ki a szemét a fejléc. Az első fejezet számomra meglehetősen prológus szerűre sikeredett, és ez nem feltétlenül rossz. Csupán annyi, hogy sokkal több kérdést vet fel (bennem legalábbis), mint az a bizonyos nulladik fejezet. Kezdetnek nem a legizgalmasabb vagy épp eseménydúsabb, viszont elgondolkodtatja az olvasót, ami nagyon jó. A második részben a végén az álom tetszett leginkább, ez volt az a rész, ami az eddigi történetben először megfogott, amikor tényleg elkezdett érdekelni. A harmadik fejezetben ismét a vége lett érdekes, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy ne tartsak szünetet olvasás közben. Be kell vallanom, számomra "laikusként" rettenetesen kusza a történet, és nem igazán áll össze a kép, hogy mi miért történik, és ez az érzés a történet előrehaladtával csak erősödik bennem, ami nem jó. Számomra a negyedik illetve ötödik rész sem szolgált különösebb izgalmakkal, bár voltak bennük kifejezetten jó jelenetek, de összességében nem fogott meg annyira. Maga a történet jó: egy Harry Potter rajongónak, aki olvasta a könyvsorozatot. Ez a blog egy szűk csoportra korlátozódik, akik bár rengetegen vannak, mégis rengeteg embert kizár. Számomra, aki úgymond a "kizártak" körét erősíti nem volt annyira élvezetes, mivel leírások szinte nem is voltak benne, így a szereplőket sem nagyon tudtam elképzelni (kivéve az olyan kulcsszereplőket, mint Harry, Draco,Hermione, Ron vagy Piton). A cselekményszálak is szorosan kapcsolódnak a könyvhöz, hiszen a történet egyfajta előzménye is azokban van, amit itt nem olvashatunk. Hangsúlyozom: egy rajongó számára nagyszerű történet, azonban akik nem ennyire jártasak a HP világában sok fejfájást okoz.
7/10

Fogalmazás: Már a prológusnál feltűnt, hogy szépen fogalmazol, gazdag a szókincsed, és ezt ki is használod. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem találtam hibákat (én már csak ilyen akadékoskodó vagyok) Már a prológusban belefutottam egy kissé értelmetlen mondatba: "...Higrid és elindultam életem első nagy kalandjára". Itt az a bizonyos én szócska kimaradt. Aztán az első fejezetben: "érzem az arcom viszketését, a visszafojtott nevetés miatt." Ez a mondat számomra meglehetősen értelmetlen, mégpedig a viszketését szó miatt. Inkább bizsergés vagy remegés, de a nevetés kényszertől nem viszket az ember arca. Ezen kívül nagyon sok felkiáltójeles mondatot használsz: feleslegesen. Nagyjából minden második mondat, amit az egyes szereplők gondolnak felkiáltó. Csak kiabálás, vagy felkiáltás, amolyan heuréka-élmény esetén ajánlott felkiáltójellel lezárni mondatot. Nagyjából ennyi, amire felhívnám a figyelmed. Összességében tényleg igazán tehetséges vagy, szívesen olvasnék tőled egy kevésbé kötött témájú történetet.
9,5/10

Helyesírás: A helyesírásodba szintén nem tudnék komolyabban belekötni, csupán vesszőhibákkal, illetve elírásokkal találkoztam. Már rögtön a fülszövegben akadt egy vesszőhiba: "Nem volt ő, barát sem pedig ellenség..." Ez pedig helyesen: "Nem volt ő barát, sem pedig ellenség". Akadtak ragozási hibák/elírások, pl: "irdatlan iramban közelednek..." vagy egy másik: "ahogy végig pillant rajtunk griffendéleseket" ez helyesen: "griffendéleken" A leggyakoribb a vesszőhiba volt: "Kényelmesen heverészem egy sírkőhöz kötve, miközben Voldemort, Cedric élettelen testét méricskéli" helyesen: "Kényelmesen heverészem egy sírkőhöz kötve, miközben Voldemort Cedric élettelen holttestét méricskéli." Aztán egy újabb:  "Ron tekintete ezúttal a rettegés és a düh, lélegzetelállító keverékét tükrözi és érzem az arcom viszketését(?), a visszafojtott nevetés miatt." helyesen: "Ron tekintete ezúttal a rettegés és a düh lélegzetelállító keverékét tükrözi, és érzem az arcom viszketését(?) a visszafojtott nevetés miatt.".
9/10

Egyediség: Nyilvánvaló, hogy nem ez az egyetlen Harry Potter fanfic Bloggerországban, viszont én ezt az egyet olvastam, így nem igazán van viszonyítási alapom. Tekintve, hogy a történet szorosan összefonódik a könyvvel, nem tudok rá maximális pontszámot adni, viszont lehet, ezt egy HP szakértő máshogy látná.
8/10

Összesen: 42/50

Remélem, nem bántottalak meg semmivel, és sikerült hasznos tanácsokat adnom.
További kellemes és sikeres blogolást!

Vivienn J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése