2015. június 12.

Kritika #50 - Zafaria


Design: Kék. Nagyon kék. Szeretem a kéket. *kislányos hang* A színvilág nekem nagyon tetszik. Igazán el lett találva, és gondolom nem véletlenül esett erre a színre a választásod: ilyen színű a szemem zafaria--zafír-zafírKÉK, vagyis, ha valaki meglátja a blog címét, azonnal a színnel köti össze, és ezt a design tökéletesen visszaadja. A fejléc nagyon jól sikerült, ahogy mondani szokás: egyszerű, de nagyszerű. Nincs túlzsúfolva, a lány sem egy sablonkarakter, ráadásul tetszetős effektekkel lett gazdagítva. A cím nincs túlcsicsázva, jól látható, olvasható, és tetszik ez a megoldás, 3D-s hatást kelt. Ahogy azonban lejjebb görgettem, kezdődtek a gondok. Először is a sablon és a betűszín nem lett megfelelően összehangolva, kicsit vibrál. Mindkettő lehetne kicsit sötétebb, vagy legalább a betűszín. Viszont az a kis Zafaria ikon a fejezetekben nagyon ötletes. Jöhetnek a modulok: a nevük, mint pl. "Fülszöveg" túl kicsi. Úgy szép és mutatós, ha nagyobb, mint ami alá van írva, hiszen ezek alapján tájékozódik az ember, feltűnőnek kell lenniük. Ha maga a blog nincs sorkizártra állítva, az engem sosem zavart (az én blogom sincs), viszont a történetet bemutató modulsávban nagyon csúnyán mutat. Mindenképp állítsd át, illetve a dőlt betű is teljesen fölösleges. A sorrenden kicsit variálnék: Fülszöveg, Zafaria, A Zafírerdő, Szövetségesek, avagy légy te is zafírkatona! (ez az elnevezés kicsit hosszú, de ha neked tetszik, ám legyen), Információk, Másik oldalam. Következnek az oldalak, avagy a Zafaria modul részletes elemzése. A "Fejezetek" oldalnál jó, hogy van könyvborító, azonban a helyedben én itt a címet illetve a listát is középre igazítanám. Megjegyzem, a betűszín miatt alig vettem észre, hogy van egyáltalán lista a fejezetekről. A "Szereplők"-nél nagyon tetszett, hogy rendezett képeket alkalmaztál, ezáltal sokkal szebb és egységesebb az egész. Ez alól egyetlen kép kivétel, mégpedig Alexis Jar, aki inkább tűnik fekete-fehérnek, mint zafírnak. Hatalmas pluszpont a leírásokért, az idézetek nagyon sok mindent elárulnak a karakterekről, hogy vajon mi lesz a szerepük. Az "Információk" oldalt úgy, ahogy van feleslegesnek tartom, hiszen a modulokban is szóról szóra ugyan ez található, csupán néhány dolgot adtál hozzá. Vagy tüntesd fel azokat is az "Információk" modulsávban, vagy azt tüntesd el, innen pedig töröld a fülszöveget. Kétszer nem kell leírni ugyanazt. Összességében a betűszínen és az igazításokon kell kicsit korrigálni, illetve eldönteni, hogy a két információs hely közül melyiket tartod meg.
8,5/10

Történet: A fülszöveg alapján nem titulálnám teljesen egyedinek az ötletet, ugyanis jó néhány hasonló témájú történettel találkozhattunk már "egy fiú/lány hirtelen rájön, hogy királyi sarj, és belevág a nagy kalandba, hogy megmentse a királyságot". Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek benne lehetőségek. Mindenesetre érdekes volt, bár én kicsit túlságosan is informatívnak érzem, kicsit lehettél volna rejtélyesebb, titokzatosabb. Az első fejezetben túl gyorsan és egyszerűen történnek az események. Semmi felvezetés, előkészítés, minden meglepetésnek, fordulatnak szánt dolgot egyszerre zúdítasz ránk. Egy jól felépített történetben megvan az expozíció (kiindulóhelyzet), a bonyodalom, a kibontakozás, a tetőpont, végül a megoldás. Nálad ez mindössze hármat fedett le: expozíció, bonyodalom, megoldás. Ez pont azért van, amiért olyan gyorsan akarod elkezdeni, amolyan in medias res, bele a közepébe. Az Emillel folytatott teljesen lényegtelen párbeszédek helyett sokkal nagyobb hangsúlyt lehetett volna fektetni a fontosabb dolgokra, az egész felépítésére, hogy fokozza az izgalmakat. A második fele, vagyis a palotában történtek már sokkal jobban tetszettek. Eric azonnal szimpatikus karakterré vált, jókat nevettem az egyes részeken. Igazi felüdülés volt, az elkapkodott kezdet után. Ebben a részben már sokkal inkább megvolt az a szerkezet, amiről beszéltem, sokkal élvezhetőbb volt az egész. Felkeltette az érdeklődésem. Határozottan. A második fejezet nem indult olyan rosszul, ám egy ponton fenn akadtam: Jégpalota? Komolyan? Ez a Jégvarázs? "Legyen hóóóó, legyen hóóó" "Do you wanna build a snowman?" *énekel*. De most komolyan, nem fagynak benne halálra? Elvégre fűteni nem lehet, akkor minden megolvadna. Bár fantasy történetbe belefér, de... nem tudom, számomra kicsit furcsa, ám legyen. Összességében érdekes rész volt, különösen a vége tetszett, hiszen tökéletes csattanó lezárást írtál neki. A második fejezet összességében sokkal megkapóbb volt, hiszen sok furcsa dolog történt -mint az eső-, amik miértjére remélhetőleg fény derül a későbbiekben. Mindenesetre eddig tetszett, bár még csak két rész van fent, így átfogó véleményt nem tudok róla mondani. Amennyiben jól alakítod a szálakat, a lehető legkiszámíthatatlanabbul, egy igazán jó történet kerekedhet belőle.
7,5/10

Fogalmazás: Egész jól fogalmazol, szóismétlésekkel se nagyon találkoztam, és a szókincsed is választékos. A megfelelő szituációban a megfelelő kifejezésmódot alkalmazod. Ám két darab hibába így is belebotlottam. Az első a "dérrel-dúrral" kifejezés. Nos, a dér egy természeti jelenség. Ez helyesen dirrel-durral, hiába húzza alá a helyesírás-ellenőrző. A dirr-durr hangutánzó kifejezés, ez csupán annak ragozott alakja, mivel a szövegkörnyezet megkívánta. A másik pedig: "apád pedig máshoz ment hozzá". Tisztázzuk: a nők mennek hozzá a férfiakhoz, a férfiak pedig feleségül veszik/elveszik a nőket. A kettő nem összekeverendő, ugyanis így az ember azt hihetné, hogy az illető személy meleg. Szóval helyesen ez így lett volna: "apád pedig mást vett el...". Remélem, a továbbiakban is megtartod ezt a színvonalat.
9,5/10

Helyesírás: Helyesírási hibával szintén nem találkoztam, csupán kettőt tudnék megemlíteni. Az egyik az "Agnes-sel" ragozása. Ezt lehet, hogy te nem így gondoltad, szóval javíts ki, ha tévedek, de a külföldiek ezt a nevet "Ágnesz"-nek ejtik, ezáltal a helyes ragozása: "Agnes-szel". A másik pedig egy vesszőhiba: "Azonnal, Walmur!" Ha egy adott személyhez beszélünk, és a nevét hozzácsatoljuk a mondandónkhoz a végén, mindig vesszőt teszünk a név elé. Ennél a pontnál is csak azt tudom mondani, hogy tartsd a színvonalat.
10/10

Egyediség: A történet elején említettem, hogy a nagyon alapötlet nem olyan nagyon eredeti, de manapság ki tud valami teljesen újjal előrukkolni? Az eddigi két fejezet alapján határozottan látok benne lehetőséget, amennyiben nem viszel el egyetlen szálat sem a sablonosság irányába.
8/10

Összesen: 43,5/50

Ui.: Bocsánat a szörnyű poénokért, elememben voltam...:)

Remélem, nem bántottalak meg semmivel, és sikerült hasznos tanácsokat adnom.
További kellemes blogolást!

Vivienn J.

4 megjegyzés:

  1. Drága Vivienn!
    Mihelyst lesz rá időm, javítom a dolgokat, illetve Alexis képét én is felfedeztem már csak arra sem volt érkezésem korrigálni. A palotáról még bővebben fogok írni a későbbiekben, de (spoiler) a Zafariában lévő jég időtálló és az érzelmek hőjét sugározza.
    Ölel:
    Lili

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lili!
      Köszönöm az információt, ezáltal sokkal logikusabbá vált az egész :)
      További sok sikert!
      Ezer csók és ölelés,
      Vivienn J.

      Törlés
  2. Hú, Vivcsike, látom, kritikaírás közben megtaláltad az irodalomfüzetedet, jók a kimásolt kifejezéseid! :*
    Pussz, Fran

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isten ments attól, hogy én azt megtaláljam :D csupán beleillet a helyzetbe, de köszönöm az elismerést, Fran :)
      Csókul,
      Csi(r)ke

      Törlés