2014. július 3.

Kritika #17 - Error


Még mielőtt rátérnék a tényleges kritikára, nem bírom megállni, hogy ne kommenteljem az utolsó posztodat, mi szerint a kritikusok miatt abba akarod hagyni a blogot. Először is ez hülyeség. A negatív kritikák azért vannak, hogy tanulj belőlük, és fejlesszék a készségeidet, nem pedig azért, hogy megsértődjön rajtuk az ember. Mindemellett a blogodnak van 61 feliratkozója, ezzel az egésszel pedig őket hagyod cserben, de nagyon! Rengeteg blogot olvastam rendszeresen, aztán valami rejtélyes oknál fogva abbahagyták/törölték az egészet. Ezzel nem csak azt a 61(vagy több) embert hagyod cserben, akik várják az új részeket, hanem saját magadat is. Ha szeretsz írni, akkor írj, ha vannak, akik olvassák, az pedig csak egy plusz ok, hogy ne hagyd abba. Gondolj bele, nem tetszhet mindenkinek egy történet. Sokan már azért leírják, mert 1D fanfic, de ez nem a te hibád, csupán az ízlésüké. Az pedig, hogy sablonsztori, az azért van, mert nagyon az alapkoncepciót nézik. Ennyi erővel az összes blogra rá lehetne aggatni ezt a jelzőt, elvégre valamilyen szinten minden blogban vannak sablon elemek, elvégre 2014-et írunk, már mindent megírtak az előttünk élők, nem könnyű teljesen, 100%-osan újat kitalálni. Évente talán egy ilyen blogot indítanak itt, Bloggerországban, amire az ember tényleg azt mondja, hogy ez igenis egyedi és igenis jó.
Ennek az egész monológnak az volt a lényege, hogy azokért az emberekért írj, akik szeretik a történetet, és legfőképpen magadért! Ha pedig nem viseled a kritikát, mert ilyen döntésekre sarkallhatnak, akkor ne kérj!

Ennyit a szentbeszédről. A fentiek pedig ne tévesszenek meg. Ez a véleményem a blogolásról általánosan, ettől függetlenül az őszinte véleményemet fogom leírni a blogról.

Design: A design összhatása szép, a háttér illik a fejléchez, az oldalak és a modulok is teljesen rendben vannak. Egyedül a fejléccel van egy kis problémám. Nekem nagyon furcsa, hogy a két srác szürke, teljesen egybeolvadnak ott jobb oldalt a háttérrel, a lány pedig virít a bal oldalon. Ha már minden áron ki kell tűnnie a lánynak, akkor legyen középen, Liam az egyik, Louis pedig a másik oldalán!
9/10

Történet: Bár az alapja valóban sablonos, mégsem mondanám teljesen annak. Vannak benne fordulatok, bár még nincs fent sok rész. A megfelelő csavarokkal, váratlan húzásokkal könnyen egyedivé lehet varázsolni egy blogot. Ennyit az alapsztoriról és a koncepcióról. Azonban magukon a fejezeteken néha komolyan fogtam a fejem. Sokszor nem lehet követni az eseményeket, nagyon gyorsan haladsz! Már az első nap után úgy beszélgetett egymással Brook és Louis, mintha már hetek óta ott lakna, holott nem volt fényes a kapcsolatuk, szóval nekem ez zavaros. Aztán amikor bejött Liam a képbe, sokáig nem értettem az első visszaemlékezés után az egész beszélgetést! De komolyan, teljesen összezavarodtam, nem értettem az égvilágon semmit! Aztán jött egy újabb visszaemlékezés, ami valamelyest helyretette a dolgokat, de nem teljesen. Ez számomra egy trauma volt. Ha nem kritikusként olvastam volna ezzel a "végig kell olvasnom, végig kell olvasnom" attitűddel, hanem csak magamtól, akkor annál a fejezetnél tuti, hogy hagyom a francba az egészet, és nem jutottam volna el addig, hogy tisztázódjanak a dolgok. Pedig alapjában véve még nem is lenne olyan rossz ez a történet, főleg mivel nem is annyira a banda mivoltukra mész rá, bár meg van említve. Azonban annyira zavarosan írod le sokszor a dolgokat, hogy az ember azt se tudja fiú-e vagy lány, mire a végére ér. Erősen javaslom, hogy olvasd át, mielőtt kirakod, és akkor talán neked is feltűnik.
6/10

Fogalmazás: Nos, mint azt már az előbbi pontban is említettem, rendkívül zavarosan fogalmazol. Persze voltak részek, amik tetszettek, és megértettem őket, de a nagy része akkor is zavaros. Emellett vannak helyzetek, ahol nem a megfelelő kifejezéseket használod, vagy egy szó rossz alakját. Próbálod kerülni a szóismétléseket, azonban amikor a szék helyett azt írtad, hogy "ülő eszköz" kikerekedtek a szemeim. Ezt így még sehol se láttam, maximum ülőalkalmatosság megnevezéssel. A fogalmazási stílusod még egy kis csiszolásra szorul, de olvastam már rosszabbat is. Ez még a megfelelő kategóriába sorolható, és lehet (és kell is) rajta javítani!
6/10

Helyesírás: Amikor a kritikát kérted, írtad, hogy ne nézzük a helyesírásodat, azonban mivel ez egy értékelési szempont, nem mehetek el mellette szó nélkül. Mellesleg nem igazán értem, miért kérted, mert fel voltam készülve lelkileg a sokkra és a horrora, ami ezen a téren várni fog rám, azonban ez elmaradt. Nem azt mondom, hogy nincsenek hibáid, mert azért akad bőven, de nem olyan eget rengetőek. Javaslom, hogy írd Wordben, ott van helyesírás ellenőrző, ami sokkal jobb, mint a Bloggeres. Ezzel sok hibát ki tudsz szűrni, de az olyanokat, mint például, hogy külön írod, amit nem kellene, meg a vesszőhibákat nem. Nézesd át egy jó helyesíróval mielőtt kitennéd, és ő javítsa ki/ mondja el a hibáidat. A helyesírás sokszor lehet meghatározó, ugyanis hiába jó a történet, ha borzalmas a helyesírás, akkor fele annyi olvasót fog vonzani. itt még azt mondom, nem is volt olyan zavaró, de remélem, megfogadod a tanácsaimat!
5/10

Egyediség: Az alapja kissé sablonos, de vannak benne fordulatok, amik megszínezik kicsit a dolgokat.
6/10

Összesen: 32/50

Mindent egybevetve ezt a blogot közepesnek minősíteném a fanficek világában. Ha jól alakítod a szálakat (és persze ha egyáltalán folytatod), akkor egész jó kis történet kerekedhet belőle, feltéve, ha megfogadod a tanácsaimat!
Remélem, nem bántottalak meg a véleményemmel!
További jó blogolást!

Vivienn J.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése